Adriana Oachiș

Membru fondator al SPJLM, membru titular PAfE, CPR, FRP. Psihoterapeut, formator în psihodramă din 1999. Experiență profesională: grupuri de suport, de dezvoltare personală, de formare în psihodramă, seminarii speciale și teoretice, ateliere la conferințe, module de psihodramă în Terapia integrativă.

Simona Vlad

Formator și psihoterapeut de psihodramă. Din 2018 este președinta Societății de Psihodramă ”JL Moreno”. Are experiență îndelungată în mediul organizațional, lucrează în psihoterapie individuală și de grup.

WORKSHOP 5: Sâmbătă 09:00 – 12:30

DEZVOLTAREA DURABILĂ A RELAȚIILOR ÎNTR-O LUME A SCHIMBĂRII

Cuvinte cheie: #dezvoltare personală   #relații   #adaptare   #valori   #durabil

Descriere

Așa cum în contextul mediului se pune problema dezvoltării durabile (dezvoltare care răspunde nevoii de azi, dar fără a compromite nevoia de mâine), dezvoltarea durabilă în relații se referă la edificarea unui parteneriat pe termen lung în care sunt împlinite nevoile prezente ale ambelor părți, luând însă în considerare și dezvoltarea, starea de bine și armonia pe termen lung. Când merită să apelăm la soluții rapide și confortabile, și când acestea pot dăuna relației? Care sunt comportamentele prin care câștigăm lupte mici într-o relație, dar putem pierde războaie mari? Propunem un workshop experiențial în care, valorificând experiența participanților, să facem vizibile, în cheia metaforică a ecologiei, unele aspecte ale dezvoltării durabile în relații: comunicare și gestionarea conflictelor, valori comune (ca reper într-o lume a tentațiilor), apreciere (temperarea atitudinii critice și dezvoltarea rolului de partener suportiv), adaptabilitate la mediu și la partener. 

Procedură de lucru

După prezentarea participanților și a regulilor de bază, câteva sociometrii și alte exerciții de warm-up generale și pe tema propusă vor avea drept scop construirea atmosferei de siguranță în grup, care să faciliteze abordarea activităților pe perechi, în grupuri mici și în grup mare, înaintând treptat către auto-dezvăluire, asumare de roluri cunoscute, apoi antagoniste, și atingerea punctelor focale din situațiile de viață aduse pe scena psihodramatică. Acțiunea va fi continuată prin runde de prelucrare afectivă și cognitivă. Workshop-ul se va încheia cu reflecții și întrebări ale participanților.