Conceptul de Dezvoltarea personală include activități și experiențe care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare, dezvoltare a talentelor și abilităților personale, îmbunătățirea calității vieții și contribuirea la realizarea aspirațiilor și viselor personale. (Wikipedia)
Moreno considera că individul, grupurile şi societăţile sunt entităţi cu potenţial de schimbare iar tehnicile psihodramatice favorizeaza descoperirea și activarea acestui potențial. Psihodrama oferă posibilitatea de a prezenta experiențe, situatii de viata sau dificultăți sub forma de dramatizare (prelucrare scenică “aici și acum”), pentru identificarea de alternative noi, susținând dezvoltarea personală.
În psihodramă vei auzi adesea: “Nu-mi spune, arată-mi!”. Într-o reprezentare psihodramatică individul dă viață pe scenă lumii sale interioare, explorând anumite părți ale ei. Prin angajarea imaginativă dar și corporală în situație – ca și când totul se întâmplă acum – se produce conștientizarea unor idei și trăiri, greu accesibile prin simpla povestire a situației respective, precum si conștientizarea unor emoții altfel reprimate.
Moreno considera că omul are nevoie mai mult “să facă” decât “să vorbească” despre reacțiile și dorințele sale, pentru a ajunge la un echilibru al conținuturilor sale mentale în raport cu cerințele realității dar și cu nevoile sale interioare.
Ca metodă de acțiune, psihodrama are avantajul de a converti “reprezentarea înăuntru” în “reprezentare în afară” – ca o tendință umană naturală de a ne exprima trăirile și gândurile în acțiune, kinestezic (Holdevici, 1996).
Într-un grup de autocunoastere si dezvoltare personala, prin tehnici psihodramatice, persoanele pot fi însoțite pentru:
- a explora relații, roluri, părti ale sinelui, aspecte ale vieții exterioare sau interioare;
- a (re)examina situații de viață din prezent sau trecut;
- a se pregăti pentru situații viitoare în care doresc să funcționeze cu mai multă eficiență, flexibilitate sau vitalitate;
- a dobândi perspective noi asupra unor evendimente sau situații;
- a dezvolta răspunsuri creative la situații, comportamente sau relații înrădăcinate;
- a reuni împreună înțelegere, acțiune și experiență “aici și acum” – pentru o mai bună conștientizare a persoanei proprii și a celorlalți, pentru o viață mai autentică și deplină.