Grupuri de psihodramă în curs de constituire

Grupul de psihodramă

 

Autocunoaștere și dezvoltare personală prin:

Psihodrama este o metodă psihoterapeutică şi de consiliere de sine stătătoare.

Este o metodă umanistă (o colaborare între doi experți: terapeutul este expert în metodă, clientul este expert în problematica personală) și experiențială (accentul este pe trăire, în cadru controlat și sigur).

Este o metodă de acțiune: în loc să vorbim despre o problemă, o arătăm, ca într-o imagine, prin tehnici specifice inspirate din teatru: schimb de rol, etc.

Grupul de psihodramă are de obicei 8-15 membri, care se întâlnesc constant pentru o perioadă de câteva luni, sub îndrumarea unui psihoterapeut sau conducător de psihodramă.

Psihodrama este activă în numeroase țări din Europa și din lume. În România, există peste 300 psihoterapeuți de psihodramă acreditați de Colegiul Psihologilor, și alte sute de practicieni.

Anunțuri grupuri noi

Grup de psihodramă din ianuarie 2024

Frecvența: marțea, o dată la două săptămâni.

Timp de lucru: 3 ore (cu pauză de 10 minute); de la 18:00 la 21:00.

Format: ne propunem începerea a două grupuri:

 •  un grup FIZIC în Cluj;
 •  un grup ONLINE.

Durata: 16 întâlniri

Cost: 250 lei / întâlnire. Pentru păstrarea locului în grup, se achită taxa de participare și în caz de absențe.

Număr de participanți: aproximativ 12.

Tematici: Primele întâlniri vor fi pe teme specifice:

 •     Cine sunt eu? Exerciții de cunoaștere și creare a coeziunii.
 •     Analiza rolurilor pe care le avem și a funcționalității acestora.
 •     Relații. Clarificări și îmbunătățiri în registrul relațiilor personale.
 •     Familia de origine. Felul în care trecutul influențează prezentul, căi de vindecare.
 •     Stima de sine. Cunoașterea și adecvarea percepției de sine, conștientizarea resurselor.
 • Urmatoarele întâlniri vom lucra pe clarificarea și rezolvarea unor teme personale și de interes comun pentru membrii grupului, cum ar fi: atașament, criză, valori, cuplu, sexualitate, conflicte și altele.

Sabina Pop Psihoterapeut specialist în psihoterapie-psihodramă cu experiență în munca de terapie individuală, terapie de grup, grupuri de suport și activități de training și formare. Formator de psihodramă. Membru al Consiliului director al Societății de Psihodramă JL Moreno.

Simona Vlad Psihoterapeut specialist în psihoterapie – psihodramă. Formator de psihodramă.  Președinte al Societății de Psihodramă ”JL Moreno”. Experiență îndelungată în mediul organizațional, lucrează în psihoterapie individuală și de grup

Formular de înscriere

Vă invităm să completați acest formular dacă sunteți interesat(ă) de participarea la un grup de dezvoltare personală prin psihodramă. https://forms.gle/s1SV8YEBiVAD5kTj9

După înscriere, veți fi invitați la o scurtă întâlnire individuală online pentru a explora așteptările, după care la finalul lunii ianuarie ne vom întâlni la prima sesiune de grup.

Întrebări frecvente

Oricărei persoane, indiferent de studii, profesie sau vârstă, care dorește să se cunoască și să se dezvolte personal.

Exemplu de conținut:

 • Blitzul de sosire – o rundă de reconectare a membrilor: ce s-a întâmplat semnificativ în viața noastră de la ultima întâlnire, cum sunt azi aici.
 • Încălzirea – activități cu caracter dinamic, care au drept scop stimularea creativității și spontaneității și activarea emoțională pentru tema propusă.
 • Psihodrama propriu-zisă – poate fi o activitate colectivă, sau o activitate dedicată unuia dintre participanți, care solicită ajutorul grupului pentru a lucra la o problemă personală.
 • Cercurile integrative – analiza conținutului psihodramei: sharing, feedback din roluri, identificări.
 • Blitzul de plecare – fiecare membru sumarizează câștigurile personale în urma întâlnirii. 

Durata fiecărui grup este stabilită de conducătorii de grup și anunțată de la început, în anunțul de lansare a grupului.

Poate varia între 40 ore și 120 ore, care se împart pe durata a câteva luni. 

Pentru ca un grup să fie eficient, e nevoie ca membrii să participe la toate întîlnirile de grup și să fie punctuali. Absența unui membru aduce nu doar pierdere pesonală ci afectează și dinamica de funcționare a grupului. În situații în care totuși apar situații de neevitat, se recomandă transparență față de grup în privința motivelor. Această transparență are rolul de a restabili conexiunea și coeziunea.

 • Email la secretariatspjlm@gmail.com pentru a afla despre grupurile de psihodramă care urmează să înceapă. Sau:
 • Urmăriți pagina noastră de Facebook

Prin ”ritualuri” de confidențialitate specifice, toți membrii grupului se angajează să păstreze cu strictețe secretul de grup.

Ce este permis să discutăm în afara grupului:

 • exercițiile lucrate;
 • trăirile proprii.

Ce NU este permis să discutăm în afara grupului:

 • identitatea celorlalți membri sau detalii care ar putea facilita identificarea acestora;
 • aspecte personale din viața celorlalți,  dezvăluirile lor. 

Istoric anunțuri

Workshop Sociodramă – Psihodramă

Pitești, 22-26 august 2023

Traineri: Hilde Goett, Delia Dumitru

Detalii: https://calatorindsicrescand.ro/dictatura-urme-in-sistem-si-familie/

 

Grup la București

Grup la Cluj și online

Înscriere

Vă invităm să completați acest formular dacă sunteți interesat(ă) de participarea la un grup de dezvoltare personală prin psihodramă. Răspunsurile dumneavoastră ne vor ajuta să vă propunem o formulă cât mai potrivită de participare: https://forms.gle/s1SV8YEBiVAD5kTj9

Despre dezvoltarea personală prin psihodramă

Conceptul de Dezvoltarea personală include activități și experiențe care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare, dezvoltare a talentelor și abilităților personale, îmbunătățirea calității vieții și contribuirea la realizarea aspirațiilor și viselor personale. (Wikipedia)

Moreno considera că individul, grupurile şi societăţile sunt entităţi cu potenţial de schimbare iar tehnicile psihodramatice favorizeaza descoperirea și activarea acestui potențial. Psihodrama oferă posibilitatea de a prezenta experiențe, situatii de viata sau dificultăți sub forma de dramatizare (prelucrare scenică “aici și acum”), pentru identificarea de alternative noi, susținând dezvoltarea personală.

În psihodramă vei auzi adesea: “Nu-mi spune, arată-mi!”. Într-o reprezentare psihodramatică individul dă viață pe scenă lumii sale interioare, explorând anumite părți ale ei. Prin angajarea imaginativă dar și corporală în situație – ca și când totul se întâmplă acum – se produce conștientizarea unor idei și trăiri, greu accesibile prin simpla povestire a situației respective, precum si conștientizarea unor emoții altfel reprimate.

Moreno considera că omul are nevoie mai mult “să facă” decât “să vorbească” despre reacțiile și dorințele sale, pentru a ajunge la un echilibru al conținuturilor sale mentale în raport cu cerințele realității dar și cu nevoile sale interioare.

Ca metodă de acțiune, psihodrama are avantajul de a converti “reprezentarea înăuntru” în “reprezentare în afară” – ca o tendință umană naturală de a ne exprima trăirile și gândurile în acțiune, kinestezic (Holdevici, 1996).

Într-un grup de autocunoastere si dezvoltare personala, prin tehnici psihodramatice, persoanele pot fi însoțite pentru:

 • a explora relații, roluri, părti ale sinelui, aspecte ale vieții exterioare sau interioare;
 • a (re)examina situații de viață din prezent sau trecut;
 • a se pregăti pentru situații viitoare în care doresc să funcționeze cu mai multă eficiență,  flexibilitate sau vitalitate;
 • a dobândi perspective noi asupra unor evendimente sau situații;
 • a dezvolta răspunsuri creative la situații, comportamente sau relații înrădăcinate;
 • a reuni împreună înțelegere, acțiune și experiență “aici și acum” – pentru o mai bună conștientizare a persoanei proprii și a celorlalți, pentru o viață mai autentică și deplină.

Testimoniale

”Foarte viu și frumos.”
Sorin
Designer
”M-a ajutat atât de mult grupul! Pot face o comparație față de cum eram la început: evitam să vorbesc, dar am reușit cu ajutorul grupului să învăț să vorbesc, să nu îmi fie rușine sau groază. M-a ajutat să îi văd pe ceilalți cum își exprimă nevoile și emoțiile. Văzând că ei mă acceptă, am început să mă accept și eu.”
Mirela
Cercetător
”Psihodrama, grupul, m-a ajutat să-mi cresc mult stima de sine. Am învățat din fiecare joc de protagonistt să nu mă las, ci să acționez.”
Carmen
Medic
”Jocul meu de protagonist m-a catapultat sau redirecționat în viață, am realizat că pot schimba lucrurile”
Alin
Profesor
”Scena unei colege de grup cu tatăl ei mi-a dat senzația de viu, parcă am deschis ușa în casa ei, în viața ei. M—a uimit sentimentul foarte intens că rescriem trecutul.”
Corina
Psiholog
”Fiecare ședință a lucrat ceva în mine, chiar dacă nu era povestea mea directă. Exercițiul cu tabloul mi-a dat sentimentul de putere. Cu acea putere am putut să-mi întemeiez o familie și să trăiesc sentimentul de armonie și echilibru.”
Eliza
Consultant vânzări